Nederlands English

De Marangu route

De Marangu route is de populairste route. De totale afstand is zo’n 68 km. Hij is minder zwaar en wordt ook wel de coca-cola route genoemd. Maar denk niet dat deze route niets anders is dan een wandeling in het park. Ook voor deze route heb je een goede conditie nodig! Het feit dat je in hutten slaapt is een van de belangrijkste verschillen met de andere routes. Elke hut heeft stapelbedden ( 4 tot 8 personen per hut) en de verlichting wordt door zonne-energie opgewekt. Mineraalwater, frisdranken, bier en chocola kun je in alle kampen kopen. Je kunt deze route in 5 dagen lopen maar i.v.m het acclimatiseren raden we je aan een extra dag in te lassen bij Horombo. Vanuit dit punt zijn diverse mooie wandelingen naar een hoger gelegen uitkijkpunt. Eventueel kun je wandelen tot het zadel tussen Mawenzi en Kibo. De kampen staan in verbinding met het Headquarters Park in Marangu.

Na je ontbijt maak je kennis met de gidsen en krijg je informatie over de trekking. Daarna word je opgehaald en naar Marangu gebracht. Hier wordt je bagage (12-15 kg) onder de dragers verdeeld en worden de registratie formaliteiten afgerond, waarna de tocht kan beginnen.

Dag 1: Marangu - Mandara Hut; 1830-2740 m; 4-5 uur

Je loopt over een goed onderhouden, licht stijgend pad in ongeveer 4-5 uur naar Mandara Hut. De tocht gaat door een prachtig tropisch regenwoud met echte lianen naar Mandara Hut op 2750 meter. Het kamp bestaat uit een eetzaal en verschillende kleinere 4-8 persoons hutten. Het sanitair is eenvoudig. In alle kampen kun je frisdranken en bier kopen tegen behoorlijk hoge prijzen. Bier drinken is echter af te raden i.v.m. hoogteziekte.

Dag 2: Mandara Hut – Horombo Hut; 2740-3690 m; 6-8 uur

Na het ontbijt klim je in ca. 6 - 7 uur naar Horombo Hut op 3820 meter. Je verwisselt het tropische woud voor een afwisselend landschap met heide, reuzen lobelia’s en prachtige vetplanten. Na de boomgrens loop je door een Jurassic park-achtig landschap. Hiervandaan kun je de besneeuwde kap al duidelijk zien. Daar Horombo Hut het kamp is waar de dalende klimmers hun laatste nacht op de berg doorbrengen, is het hier gezellig druk.

Dag 3: Acclimatisatiedag

Door deze dag in te lassen maak je de meeste kans de top te halen. Hoogte gaat nu steeds meer een rol spelen. Je kunt verschillende wandelingen maken, bv. naar een uitkijkpunt op 4300 meter hoogte, zodat je lichaam de tijd krijgt zich aan te passen. Ook kun je ervoor kiezen wat uit te rusten.

Dag 4: Horombo Hut – Kibo Hut; 3690-4695 m;  6-8 uur

Vandaag klim je naar de Kibo Hut op 4730 meter en duurt de tocht zo’n 6-7 uur. Hier kan ’s nachts de temperatuur tot onder het vriespunt dalen, maar overdag kan het kwik nog aardig oplopen. Doordat de lucht ijler wordt krijg je minder zuurstof. Het begint nu steiler en dus zwaarder te worden. De wandeling voert door “het zadel”, wat tussen de pieken ligt van Mawenzi en Kibo; een kale woestijnachtige omgeving. De Kibo Hut bestaat uit een groot gebouw met verschillende slaapzaaltjes. Na het eten duik je meteen je slaapzak in want rond middernacht ga je op pad naar de top!

Dag 5: Kibo Hut – Gillmans Point – Uhuru Peak; 4695-5895-3690 m; 10-15 uur

Na een korte, hopelijk goede nachtrust volgt het laatste stuk naar boven. Vandaag wordt het echt afzien. Door de ijzige kou, de steilheid en de hoogte wordt dit een zware dag. De totale tocht zal zo’n 14-16 uur duren. Je loopt in het donker met je hoofdlamp op. Achter elkaar klim je over een rotsachtig pad. Langzaam met kleine stapjes loop je zigzaggend naar de Hans Meijer Grot. Daarna wordt de beklimming behoorlijk steil. Het volgende punt is Gillmans Point (5680 meter). Sommige mensen beschouwen dit als de top, maar om bij Uhuru Peak te komen loop je het laatste stuk nog over bevroren sneeuw naar boven. Dit neemt nog 1 à 2 uur in beslag, maar dan heb je op 5895 meter het dak van Afrika bereikt!! Nadat je hebt kunnen genieten van een werkelijk schitterende zonsopkomst is het tijd om aan de afdaling te beginnen. Dit gaat natuurlijk wat makkelijker; de steile helling heeft wel veel los gruis, dus wees voorzichtig. Met grote stappen loop je in een keer door naar Kibo Hut voor een korte rustpauze en wat eten. Daarna daal je verder af naar Horombo Hut voor je laatste nacht op de berg.

Dag 6: Laatste afdaling; 3690-1830 m; 5-7 uur

Dit wordt het laatste stukje afdaling. Aangekomen bij Marangu krijg je je certificaat en word je naar je hotel terug gebracht waar je een heerlijk ontspannende douche kunt nemen en kunt terug kijken op een geweldige prestatie.

Prijzen

6 dagen

2-3 pers     1575 USD      
4-6 pers     1450 USD       

De prijzen zijn indicatief en per persoon.

Bij de prijs inbegrepen:
Park fees, rescue fees
Overnachting in hutten 
Alle maaltijden tijdens de beklimming
Water tijdens de beklimming
Engels sprekende gids, ass. gids, kok en 3 dragers per persoon

Vervoer naar Mount Kilimanjaro en terug naar Moshi

Niet inbegrepen:
Slaapzak
Dranken en mineraalwater
Persoonlijke uitgaven
Fooien

Fooien

Degenen die ooit de Kilimanjaro hebben beklommen weten dat het hen zonder de dragers nooit gelukt zou zijn. Het is ongelofelijk wat deze jongens aan gewicht mee dragen. Je zou verwachten dat ze voor deze zware job een goed salaris krijgen, maar niks is minder waar. Ze worden regelmatig onderbetaald. Toch pakken ze het werk aan want een beetje geld is altijd meer dan niks. Ze zijn dus behoorlijk afhankelijk van de fooien van de toeristen. Maar het komt zeer regelmatig voor dat als de fooi niet daadwerkelijk aan de drager wordt gegeven, ze maar een gedeelte krijgen van het voor hen bedoelde bedrag. Zonder de ongelofelijke inzet en het zware werk dat ze leveren zou het nooit mogelijk zijn om de Kilimanjaro te beklimmen.
De richtlijn voor de fooien is: voor de gids $20,- per dag, voor de ass. gids, $15,- voor de kok $15,-, per drager $10 per dag. Dit is uiteraard op vrijwillige basis en alleen als je tevreden bent.

Uitrusting

Kleding

 • Rugzak van 30 ltr (deze draag je zelf)
 • Rugzak van 60 ltr (met maximaal 12 kg, deze wordt door de drager gedragen)
 • Stevige, warme, goed ingelopen bergwandelschoenen met profiel, categorie B/C
 • Warm winddicht jack! (op weg naar de top kan het erg koud zijn, -5 tot -20 graden C)
 • Thermo ondergoed (draag geen katoenen kleding op de huid. Dit neemt vocht op waardoor je lichaamstemperatuur kan dalen)
 • Bivakmuts en sjaal (winddicht materiaal)
 • Water- en winddichte wanten (is warmer dan handschoenen)
 • Kleding die je in laagjes kunt dragen zoals shirts met korte en lange mouwen, (fleece)trui, afritsbroek. Geen spijkerbroek, als deze nat wordt is het te zwaar.
 • Regenkleding of poncho

Overige

 • Hoofdlamp met reservebatterijen (deze draag je op je lichaam om bevriezen te voorkomen)
 • Thermoslaapzak, mummiemodel met capuchon. Moet tot -15 graden C kunnen hebben
 • Skistokken ( zijn ook te huur)
 • Zonnebril (liefst met afdekranden)
 • Zonnebrandcrème, factor 30 of hoger
 • Toiletpapier en zakdoekjes
 • Sporttape en rekverband
 • ORS (tegen uitdroging)
 • Deet 50% (anti muggenmiddel)
 • Blarenpleisters
 • Diamox (tegen hoogteziekte, 2 maal 250 mg per dag)
 • Antibiotica (Amoxicilline of Doxicycline)
 • Anti-diarree medicatie (Loperamide)
 • Malariatabletten (Malarone)

 

Wat je aan het eind van de beklimming niet meer nodig hebt kun je, als je dat zou willen, aan de dragers geven! Ze zullen er heel blij mee zijn!