Nederlands English

Kilimanjaro beklimmen

Het beklimmen van de Kilimanjaro is dé ultieme uitdaging als je een liefhebber bent van trektochten of als je van avontuur houdt. Het is één van de meest avontuurlijke hikes die je als amateur-klimmer zult maken. De kick die je krijgt bij het beklimmen en behalen van de top zul je nooit meer vergeten. Dat gevoel is niet uit te leggen. Je zult er op terug kijken met een gevoel van trots, genietend van je prestatie, maar soms ook denken aan de momenten dat je twijfelde en uitgeput was. Maar dan besef je weer dat het meer dan de moeite waard was, daar boven op die berg met Afrika aan je voeten! Aan het eind van de beklimming word je beloond met een klimcertificaat om dat mooie moment te vereeuwigen.

Routes

Er zijn 6 routes mogelijk. Ze verschillen  in zwaarte, duur, manier van overnachten en prijs. We geven informatie over de twee meest populaire: de Marangu route (coca-cola route) en de Machame route (whiskey route). De andere routes zijn Rongai Route, Lemosho route, Umbwe Route, Mweka Route en Shira Route. Natuurlijk is het ook mogelijk een van deze routes te nemen. We informeren je daar op verzoek graag over.
De beste tijd om de berg te beklimmen is van december tot en met maart en van juli tot en met oktober. Het grote regenseizoen valt in de maanden april, mei en juni. Het korte regenseizoen is van half oktober tot eind november.

Mount Kilimanjaro, ook wel het “dak van Afrika” genoemd, is met 5895 meter de hoogste vrijstaande berg van Afrika en de enige plek waar je (nog!) sneeuw aantreft. De berg heeft 3 toppen, eigenlijk zijn dit uitgedoofde vulkanen, waarvan de Kibo de hoogste kraterrand is met een doorsnee van ca. 2.5 km. De Mawenzi is 5149 m en de Shira 3962 m.

Tijdens het klimmen wordt er door 5 klimaatzones gelopen, van een tropisch gebied naar een poolgebied. Per 200 m stijging daalt de temperatuur met ongeveer 1 graad. Op de vruchtbare grond aan de voet van de berg worden vooral koffie, maïs en bananen verbouwd. Dan volgt tropisch regenwoud. Je krijgt hier een beetje het gevoel in een sprookjesbos te lopen, ook door de geluiden van tropische vogels en de krijsende zwart-witte Colobus apen. Hier valt jaarlijks zo’n 2000 mm regen. De paden op dit traject kunnen dan ook glibberig zijn. Hierna volgt de heide gordel met de prachtige reuzenlobelia’s. Boven de 4000 meter krijg je eindeloos lijkende maanlandschappen te zien, waar de temperatuur fluctueert van matige vorst ’s nachts tot 30 graden overdag. Boven de 5000 m is er alleen maar sneeuw en ijs.

Het beklimmen van de Kilimanjaro is een unieke ervaring die je nooit meer zult vergeten. Maar onderschat de berg niet en bereid je goed voor! Je hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn om de Uhuru-peak te kunnen behalen, maar een goede gezondheid, uitstekende conditie en vooral doorzettingsvermogen zijn zeker wel vereist. Iemand die een goede conditie heeft gebruikt uiteindelijk minder zuurstof, wat op hoogte toch al schaars is. Het wandeltempo is laag. “Pole pole” zul je regelmatig horen. Langzaam aan. Je zult merken dat het langzame tempo ideaal is: je raakt niet snel buiten adem en je hoeft dus ook niet vaak te rusten. Ook kan op deze manier je lichaam langzaam wennen aan de ijlere lucht. Je overbrugt in een aantal dagen een temperatuursverschil van plus 25 tot min 15 graden, dus kun je je het beste in laagjes kleden. De hoogte en de soms extreme kou tijdens je laatste traject naar de top (’s nachts) maken het beklimmen van de Kilimanjaro tot een echte uitdaging.

Het is verplicht gebruik te maken van de erkende lokale gidsen. Daarnaast is het raadzaam dragers en een kok in te huren. De gidsen spreken Engels. Alle bagage, behalve je (dag)rugzakje wordt door de dragers meegenomen en mag niet meer dan maximaal 12-15 kg wegen. Houd je eigen rugzakje zo licht mogelijk. Drie liter water, zonnebrandcrème, een sjaal, een lichte trui, regenkleding en wat energiesnacks maken al een aardig gewicht. Per klimmer zijn er zo’n 3 à 4 dragers nodig. Zij dragen niet alleen je bagage maar ook gasflessen, kampeeruitrusting en niet te vergeten het eten voor de hele periode. Je zult versteld staan welke heerlijke maaltijden de koks onder de meest primitieve omstandigheden kunnen bereiden. 

De voorbereiding

Start 7-9 maanden (afhankelijk van je conditie) voor de beklimming met trainen en voer het langzaam op tot een maand voor vertrek. Doe het vervolgens wat kalmer aan en gun je lichaam één week voor vertrek rust door te stoppen met trainen. De beste voorbereiding is heel veel wandelen met een goed gevulde rugzak. Bij voorkeur een route met flinke hoogte- en laagte verschillen, zoals in de duinen. Ook is het aan te raden naar de sportschool te gaan voor extra spiertraining. Informeer bij de instructeurs hoe je je het best kunt voorbereiden. Het is ook altijd verstandig bij je huisarts goedkeuring te vragen in verband met je lichamelijke gezondheid. Ben je ook van plan om op safari te gaan, wat uiteraard bij ons geregeld kan worden, beklim dan eerst de Kilimanjaro zodat je nog in goede conditie bent.

Gezondheid

Het risico op hoogteziekte is zeker aanwezig en wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof. Dit ontstaat door het ijler worden van de lucht. Je kunt dit herkennen aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid. De gidsen houden je goed in de gaten en herkennen de symptomen. Als ze het te risicovol vinden zullen ze je aanraden af te dalen.
Iedereen heeft kans hoogteziekte te krijgen, onafhankelijk van je conditie. De kans hierop kun je echter verkleinen door langzaam te stijgen, te slapen op een lager niveau dan de hoogte die je overdag hebt bereikt (hoog lopen, laag slapen) en veel water te drinken, zo’n 3 à 4 liter per dag. Door het inbouwen van een acclimatiseringdag daalt het risico op hoogteziekte aanzienlijk en heb je 70% meer kans de top te halen.
Het medicijn Diamox kan soms helpen de klachten te verminderen, mits ingenomen 1 dag voor je de beklimming boven 2500 m begint.