Nederlands English

Machame route

De Machame route is zwaarder en steiler maar minder druk dan de Marangu route. Het is waarschijnlijk wel de meest mooie route op de Kilimanjaro, maar het aantal personen die worden toegelaten is beperkt. Deze route kan worden gelopen in 6 of 7 dagen. Wij bieden je de 7-daagse route aan. Het geheim om de top te kunnen halen zit in het acclimatiseren. Op dag 3 loop je naar 4630 meter om daarna weer af te dalen naar 3950 meter en te overnachten. Op deze route wordt er in tenten overnacht en is dus meer geschikt voor de avontuurlijke klimmer. De toiletten zijn eenvoudig en bestaan uit afsluitbare hokjes met een gat in de grond. Het wassen gebeurt met één teiltje water voor de groep. Dit is wel even wennen natuurlijk maar hoort wel bij het echte Afrika-gevoel!

Na het ontbijt ontmoet je de gidsen en dragers voor de instructies. Vandaag ga je dan aan een van de meest gevarieerde en interessante trails beginnen. Je wordt naar National Park Kilimanjaro bij de Machame Gate (1800 meter) gebracht, waar eerst de registratie formaliteiten zullen worden afgehandeld terwijl je bagage (12-15 kg) aan de dragers wordt overgedragen. Daarna ga je op pad met de gids.

Dag 1: Machame Gate- Machame Camp

1800-3000 meter (5-7 uur)

Het eerste gedeelte is afwisselend en loop je op een onverharde weg door tropisch regenwoud. De weg stijgt geleidelijk, maar na een uur wordt het steiler. Na de lunch wordt het zwaarder. De stijgingsgraad is ca. 20%. Omdat het vochtig is en glad moet je goed opletten en voorzichtig lopen. ’s Middags kan er een bui vallen, houd dus je regenkleding bij de hand.

Dag 2: Machame Camp-Shira Camp

3000-3840 meter (5-6 uur)

Vandaag laat je het regenwoud achter je en loop je door boomheide. Je krijgt prachtige reuzelobelia’s en reuzenkruiskruid te zien. De tocht begint weer wat stijgend. Als “de weg” ophoudt wordt het behoorlijk steil. Je klimt langs de flanken van de Shira vulkaan omhoog. Het tempo is langzaam, zodat je geleidelijk kunt wennen aan de hoogte. Naarmate de tocht vordert voel je dat het aanmerkelijk koeler begint te worden. Als je in de loop van de middag bij het kamp aankomt, kun je de Uhuru-peak al zien opdoemen.

Dag 3: Shira Camp-Barranco Camp

3840-3950 meter (7-8 uur) 

Na een welverdiende nachtrust loop je deze dag door een ruig en maanlandschapachtig gebied vol met rotsblokken en gesteente. Het is een spectaculaire tocht naar Lava Tower, een groot granieten blok. Na de lunch volgt er een behoorlijk steile afdaling naar Barranco Camp. Ver beneden je kun je de verlichting van Moshi zien.

Dag 4: Barranco Camp-Karanga Camp

3950-4000 meter (4-5 uur)

Na het ontbijt begin je aan de 250 m hoge steile klim van de beruchte Breakfast Wall. Als je eenmaal boven bent is het uitzicht adembenemend. Beneden je zie je de dragers in het kamp de boel inpakken. Daarna gaat het enige tijd bergje op en bergje af. Soms moet er een beekje worden overgestoken dat gevormd is door de gletsjers. Dit alles is niet erg inspannend. Na nog een paar steile afdalingen, een steile klim en een laatste steile afdaling bereik je Karanga Camp.

Dag 5: Karanga Camp-Barafu Camp

4000-4600 meter (ca 6-7 uur)

In de ochtend begin je met klimmen, waarna je weer een overweldigend panorama te zien krijgt. De route van vandaag is kort en steil. Je loopt over een stenige, harde ondergrond door een kaal landschap en de temperatuur begint verder te dalen. Op een gegeven moment kom je op een splitsing: richting Barafu of omlaag naar Mweka. Je hebt nu nog ca 1 ½ uur te gaan. Nadat je zoveel mogelijk gegeten en gedronken hebt ga je vroeg naar bed om te slapen. Tegen middernacht word je dan wakker gemaakt voor de laatste etappe naar de top!

Dag 6: Barafu Camp-Stella Point-Uhuru Peak-Mweka Camp

4600-5725-5895-4600-3100 meter (11-14) 

Na een licht ontbijt rond middernacht gaat het dan gebeuren. Met je hoofdlamp op, eventuele skistokken mee en extra batterijen bij de hand (dragend op je lichaam voor de warmte) loop je stapje voor stapje over een bevroren ondergrond naar Stella Point (5790 m). De meeste klimmers doen hier 5 uur over. Na ongeveer 2 uur begint het steiler te worden. De ijzige kou en de zeer ijle lucht maken het je niet gemakkelijk. Bij Stella Point aangekomen kun je even uitrusten en van het uitzicht genieten. Dit is het einde van het steile gedeelte. Langzaam lopend, rustig ademend en geen onnodige bewegingen makend trek je verder. Nog 1 – 1 ½ uur en je hebt Uhuru Peak bereikt!! Je zult slechts een korte tijd van dit historisch moment kunnen genieten want de kou dwingt je weer af te dalen naar Barafu Camp. Na even gerust te hebben loop je dan verder naar Mweka Camp waar je overnacht.

Dag 7: Mweka Camp-Mweka Gate

3100 meter (4-5 uur)

Vandaag loop je over een goed pad de resterende afstand naar Mweka Gate, waar je je certificaat in ontvangst kunt nemen. Daarna is het hoog tijd voor een ontspannende, welverdiende douche!

Prijzen

Op basis van 2-3 pers    1940 USD   

Op basis van 4-6 pers    1790 USD    
De prijzen zijn indicatief en per persoon

Bij de prijs inbegrepen:
Transfer naar de Kilimanjaro en terug naar Moshi
Prima tenten en matrasjes
Overige kampeerbenodigdheden (behalve slaapzakken)
Drie maaltijden per dag tijdens de beklimming
Water tijdens de beklimming
Briefing, de dag voor de beklimming
Park fees, rescue fees
Engels sprekende (assistent) gids, kok en 4 dragers per persoon

Niet inbegrepen:
Slaapzak
Dranken en mineraalwater
Persoonlijke uitgaven
Fooien

Fooien

Degenen die ooit de Kilimanjaro hebben beklommen weten dat het zonder de ongelofelijke inzet van de gidsen en het zware werk dat de dragers leveren het nooit gelukt zou zijn om de Kilimanjaro te beklimmen. Hier tegenover staat de gewoonte om hen een fooi te geven als blijk van waardering. Graag zouden we van dit fooiensysteem af willen stappen, maar het is zo ingeburgerd dat er een gezamenlijke aanpak nodig is om dit te veranderen. We hebben dus besloten hier voorlopig in mee te gaan en ons aan te passen.
De richtlijn voor de fooien is: voor de gids $20,- per dag, voor de (ass) gids, $15,- per dag, voor de kok $15,- en voor de drager $10,- per dag. Dit is uiteraard op vrijwillige basis en alleen als je tevreden bent.

Uitrusting

Kleding

 • Rugzak van 30 ltr (deze draag je zelf)
 • Rugzak van 60 ltr (met maximaal 12 kg, deze wordt door de drager gedragen)
 • Stevige, warme, goed ingelopen bergwandelschoenen met profiel, categorie B/C
 • Warm winddicht jack! (op weg naar de top kan het erg koud zijn, -5 tot -20 graden C)
 • Thermo ondergoed (draag geen katoenen kleding op de huid. Dit neemt vocht op waardoor je lichaamstemperatuur kan dalen)
 • Bivakmuts en sjaal (winddicht materiaal)
 • Water- en winddichte wanten (is warmer dan handschoenen)
 • Kleding die je in laagjes kunt dragen zoals shirts met korte en lange mouwen, (fleece)trui, afritsbroek. Geen spijkerbroek, als deze nat wordt is het te zwaar.
 • Regenkleding of poncho

Overige

 • Hoofdlamp met reservebatterijen (deze draag je op je lichaam om bevriezen te voorkomen)
 • Thermoslaapzak, mummiemodel met capuchon. Moet tot -15 graden C kunnen hebben
 • Skistokken ( zijn ook te huur)
 • Zonnebril (liefst met afdekranden)
 • Zonnebrandcrème, factor 30 of hoger
 • Toiletpapier en zakdoekjes
 • Sporttape en rekverband
 • ORS (tegen uitdroging)
 • Deet 50% (anti muggenmiddel)
 • Blarenpleisters
 • Diamox (tegen hoogteziekte, 2 maal 250 mg per dag)
 • Antibiotica (Amoxicilline of Doxicycline)
 • Anti-diarree medicatie (Loperamide)
 • Malariatabletten (Malarone)

 

Wat je aan het eind van de beklimming niet meer nodig hebt kun je, als je dat zou willen, aan de dragers geven! Ze zullen er heel blij mee zijn!