Nederlands English

Mount Meru

Mount Meru is de tweede hoogste berg van Tanzania en ligt in het Arusha National Park, in de schaduw van Mount Kilimanjaro. Het is een prachtige, slapende vulkaan met vruchtbare hellingen en heeft een hoogte van 4.566 m. Op de top heb je een spectaculair uitzicht over de uitgestrekte Maasai steppe en op de Momella meren. Mount Meru is minder bekend dan de Kilimanjaro, maar een beklimming is zeker de moeite waard. Doordat de berg net iets lager is, kost het minder tijd om de top te halen en is ook de kans op hoogteziekte kleiner. Mt. Meru wordt minder intensief beklommen dan de Kilimanjaro, waardoor er nog olifanten, buffels, giraffen en colobusapen voorkomen. 

Er is maar één route naar de top, de Momella-route. Tijdens de klim naar de top kijk je recht in de krater van Mt. Meru. De berg is goed te beklimmen, maar er zijn ook zeker steile gedeelten en soms moet je over rotsblokken klauteren. Een goede gezondheid is een must en ook zul je over een goede fysieke conditie moeten beschikken. Tijdens de beklimming word je begeleid door een gewapende parkwachter van het Arusha NP en een gids. De porters dragen je bagage, zelf draag je een rugzak met je dagelijkse benodigdheden zoals o.a. water, fototoestel, wat extra kleding, zonnebrandmiddel enz.

Zie je het niet zitten om een aantal dagen te klimmen, dan kun je ook een dagtocht maken. Ga je wel voor de top dan kun je kiezen uit een 3-daagse of een 4-daagse trekking.

Dag 1

Momella gate, 1500 m - Miriakamba Hut, 2500 m

Dag 2

Miriakamba Hut – Saddle Hut, 3570 m

Dag 3

Saddle Hut – Top van Mt. Meru, 4566 m – Saddle Hut, 3570 m

Dag 4

Saddle Hut – Momella Gate, 1500 m

Prijzen

 

2 personen

3-daagse trekking 710 USD p.p.
4-daagse trekking 890 USD p.p.

4 personen

3-daagse trekking 610 USD p.p.
4-daagse trekking 790 USD p.p.

De prijzen zijn indicatief.

Inbegrepen:
Transfer naar de gate en terug naar Arusha
Park fees en rescue fees
Drie maaltijden per dag

Water tijdens de beklimming

Briefing, de dag voor de beklimming

Engels sprekende gidsen, kok en dragers

Niet inbegrepen:

Slaapzakken

Drankjes en mineraalwater

Persoonlijke uitgaven

Fooien

Degenen die ooit een berg hebben beklommen weten dat het hen zonder de gidsen en dragers nooit gelukt zou zijn. Zonder de ongelofelijke inzet van de gidsen en het zware werk dat de dragers leveren zou het nooit mogelijk zijn om Mount Meru te beklimmen.

Graag zouden we van het fooiensysteem af willen stappen, maar dit systeem is zo ingeburgerd dat er een gezamenlijke aanpak nodig is om dit te veranderen. Het is tevens een spaarpotje voor hen omdat het werk seizoengebonden is en men zo’n 3 à 4 maanden per jaar niet kan werken vanwege de regenseizoenen. We hebben dus besloten ons aan te passen en voorlopig hierin mee te gaan.

De richtlijn per groep voor de fooien is $20,- per dag voor de gids, $15,- per dag voor de assistent gids en kok en $10,- per drager. Dit is uiteraard op vrijwillige basis en alleen als je tevreden bent.


Uitrusting

Zie “de Kilimanjaro”.