Nederlands English

Over Tanzania

Op safari in de wildparken van Tanzania, bergen beklimmen of een zonvakantie op Zanzibar. Tanzania is één van de mooiste, meest afwisselende landen van Afrika. Hier bevinden zich meer “kroonjuwelen” dan waar ook, zoals: Serengeti, Ngorongoro, de Kilimanjaro en Zanzibar. Een land dat veel te bieden heeft en een grote indruk achter laat.

 
Tanzania bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba. De huidige naam Tanzania is een samentrekking van de eerste drie letters van (Tan)ganyika en (Zan)zibar. De hoofdstad is Dodoma, maar de vele ambassades en regeringsgebouwen zetelen nog in de vroegere hoofdstad Dar es Salaam (huis van vrede). Het is het grootste land van Oost-Afrika, ligt ten zuiden van de evenaar en is ongeveer 23 keer zo groot als Nederland. Het grenst in het noorden aan Kenia en Uganda, in het westen aan Congo, Rwanda en Burundi, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia en in het oosten aan de Indische Oceaan.

Landschap

Het landschap in Tanzania is erg gevarieerd met o.a. meren, rivieren, vulkanen, steppe en tropisch bos, maar het bestaat voornamelijk uit savanne (graslandschap met verspreid voorkomende boomgroei). Overigens is dit zeker niet alles wat Tanzania te bieden heeft, er zijn namelijk ook bergen zoals de aantrekkelijke Usambara Mountains, Mount Meru en natuurlijk de Kilimanjaro. Toch wordt Tanzania het meest bezocht om zijn wereldberoemde wildparken, zoals de spectaculaire Ngorongoro krater en het imposante Serengeti NP. Iets minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend zijn Arusha National Park, Lake Manyara en Tarangire National Park.

Heel bepalend voor het landschap in Tanzania is de Great Rift Valley, een enorme slenk die ontstaat in Turkije en door loopt tot in Ethiopië. De totale lengte is meer dan 9700 km en de breedte varieert van 50 tot 300 km. De diepte loopt van honderden tot zelfs duizenden meters. Verwacht wordt dan ook dat Oost-Afrika ooit zal afscheuren van de rest van Afrika. Door de vorming van de Great Rift Valley ontstonden er ook diverse grote meren, waaronder Lake Victoria, het grootste meer van Afrika. Lake Victoria, de bron van de Nijl, is ontdekt door een Engelsman, John H. Speke. Hij heeft het meer genoemd naar de toenmalige Koningin Victoria.

Bevolking

In Tanzania leven nog veel kleine bevolkingsgroepen, ieder met hun eigen tradities en culturen. Er wonen ongeveer 120 stammen die erg variëren in grootte, van een paar honderd leden tot enkele miljoenen. Eén van de bekendste stammen is de Maasaï, deze veenomaden houden nog sterk vast aan traditionele gewoonten en kleding. Ze staan bekend om hun typische dans. Ze springen kaarsrecht omhoog, de één nog hoger dan de ander. Bij het Eyasi-meer leven de Hadzabe. Deze stam is verwant aan de Bosjesmannen en spreken een kliktaal. Zang en dans zijn belangrijk voor de bevolking van Tanzania. Het wordt niet alleen gebruikt bij verdriet of bij feest maar ook ter verjaging van boze geesten en ter bestrijding van ziekten. 

Religie

De meeste Tanzanianen zijn christen of moslim of hangen één van de vele inheemse natuurgodsdiensten aan.

De taal

Het Swahili, door de Tanzanianen Kiswahili genoemd, is de officiële landstaal, maar wordt vaak vermengd met Engelse woorden. Bijzonder aan het Swahili is dat iedere letter wordt uitgesproken. Dus als een letter twee keer wordt geschreven, wordt deze ook twee keer uitgesproken. Voor veel Tanzanianen is het Swahili niet de moedertaal, maar wordt thuis de stamtaal gesproken. Het kan dus zijn dat iemand Swahili, Maasai, Chagga en Engels spreekt.

Het onderwijs

Sinds 1970 bestaat er leerplicht tot en met 16 jaar, maar vanaf 1985 tot 1995 gaat de economie achteruit en groeit het analfabetisme weer. Vooral op het platteland verlaten twee op de drie meisjes vroegtijdig de school. De gezinnen zijn arm en vinden het belangrijker dat de zonen verder leren, maar ook dit is niet eenvoudig omdat middelbare onderwijs vaak niet in de directe omgeving te vinden is. De afgelopen jaren zijn er diverse projecten opgezet om de ongelijkheid tussen jongens en meisjes te verkleinen.

Het klimaat

Tanzania ligt dicht bij de evenaar en heeft dus een tropisch klimaat. Droge en natte seizoenen wisselen elkaar af. De gemiddelde temperatuur is prettig. Het wordt midden op de dag wel eens 30 graden maar echt heet is het niet zo snel. Tussen de temperaturen overdag en ’s nachts kan wel snel een verschil van 12 graden zitten. Er is een lange regenperiode van maart tot en met mei (lange buien) en het korte regenseizoen is van half oktober tot eind november (korte buien). De beste periode om te reizen is dus van juni tot en met september en van december tot en met februari.
Tijdsverschil

In de winter is het in Tanzania 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur.

Bereikbaarheid

Er zijn 2 internationale luchthavens, één in Dar es Salaam en één in Arusha. Ook is het mogelijk om via Nairobi te vliegen, wat een stuk goedkoper is. Van daaruit rijden er 2 maal daags talrijke shuttlebussen naar Arusha of Moshi voor zo’n $25,- per persoon. Deze perfecte manier om de Afrikaanse sfeer te proeven kan uiteraard door ons geregeld worden. Wel moet je voor Kenia een doorreisvisum aanschaffen. Dit visum kan op de luchthaven worden aangeschaft. De kosten zijn ongeveer $25, -. Houd er rekening mee dat het contant, in US dollars, betaald moet worden. Reis je ook via Kenia terug, dan zul je bij de grens weer een doorreisvisum moeten kopen. Dit kan echter snel geregeld zijn.

Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling, meestal afgekort als TSH of TZS. Pinnen met je visa of mastercard kan in de grotere plaatsen maar in beperkte mate. Houdt altijd rekening met de mogelijkheid dat de automaten soms niet werken. Het is dan ook verstandig om altijd wat contant geld (dollars) op zak te hebben. Geld wisselen kan bij de banken of wisselkantoren. Creditcards worden, behalve in de meer luxe hotels en restaurants, zelden aanvaard en geven een slechte wisselkoers. Over het algemeen kun je in de winkels met dollars betalen, al staan de prijzen in shillings. Kijk voor de actuele wisselkoers op Exchange-rates.org Het gemiddelde prijsniveau is lager dan in Nederland, maar voor een safari (in het bijzonder de entreeprijzen) en brandstof betaal je westerse prijzen.

Veiligheid

Tanzania is een relatief veilig land, maar voorzichtigheid is geboden. Bedenk wel dat de bewoners erg arm zijn en zich soms aan kleine criminaliteit schuldig maken om te overleven. Draag geen duur uitziende sieraden en gebruik een moneybelt. Draag deze het liefst onder je kleren. Hierin kun je wat geld doen, een kopie van je paspoort, visum en ticket. Als het mogelijk is kun je je originele paspoort, visum en ticket samen met andere waardevolle spullen beter achter laten in een veilige kluis. Zorg dat je wat klein geld bij de hand hebt zodat je niet in een drukke gelegenheid je moneybelt tevoorschijn hoeft te halen. Wees alert op markten, in het openbaar vervoer of plaatsen waar veel mensen zijn. Neem voor alle zekerheid na zonsondergang een taxi.

Elektriciteit

De elektriciteit in Tanzania is 230v. De stopcontacten zijn zogenaamde driepoots. Het is dus handig om een universele adapter mee te nemen Het komt regelmatig voor dat de stroom uitvalt, zorg dus dat je een goede zaklantaarn of hoofdlamp bij de hand hebt.

Internet

In de meeste hotels en lodges heb je toegang tot internet. In de grotere steden zijn er internetcafe’s waar je voor een redelijk laag tarief terecht kunt.

Fooien

Het fooiensysteem is niet te vergelijken met dat van ons. De salarissen in Tanzania zijn laag zodat fooien een belangrijk onderdeel van het inkomen vormen. Hoewel het dus niet verplicht is maar wel gebruikelijk worden na een safari de volgende richtlijnen gehanteerd: voor de chauffeur $15,- à $20,- per dag en voor de kok $10,- à $15,- per dag. Voor overige gidsen $5, - en voor kleinere diensten $1, - per dag.

Eten en drinken

Het eten is geen haute cuisine. Er wordt vaak kip of varkensvlees met rijst geserveerd. Door het gebruik van de vele kruiden en specerijen zijn de maaltijden goed te eten.De traditionele Swahiligerechten zijn nogal pittig. Het nationale gerecht is ugali. Dit wordt gemaakt van maismeel met daarbij een saus, vlees of vis en bonen. Er is altijd wel groente, maar niet veel. Het eten wordt vaak klaar gemaakt in kokosmelk. In de grote steden is ook patat te krijgen bij de restaurants. Eet geen rauw of ongekookt voedsel. Ga je ook naar Zanzibar, het Spice-island, dan kun je heerlijk kruidige visgerechten bestellen..

Drink geen water uit de kraan maar koop flessen mineraalwater. Er zijn diverse soorten bier te koop, zowel Westerse als lokale bieren.