Nederlands English

Parken en lodges

Arusha NP

Dit is een klein, maar zeer gevarieerd park dicht bij Arusha. Het is een prachtige gelegenheid om te acclimatiseren na aankomst. Er is veel te zien zoals een regenwoud, acacia bossen, tropische planten evenals kleine roofdieren, olifanten en buffels en natuurlijk kom je er veel giraffen tegen. Het park is beroemd om zijn zwart-witte colobus apen. Deze aap heeft een lange staart en een schattig gezicht. De stokstaartjes bewegen zich voort op de grond en in de bomen en maken voortdurend ruzie met elkaar waarbij er aardig wat lawaai wordt geproduceerd. De Ngurdoto krater, ook wel mini-Ngorongoro genoemd, is een van de hoogtepunten van het park. Hier zijn de dieren op afstand te bewonderen, want mensen hebben geen toegang tot deze krater.

Een ander hoogtepunt zijn de zeven Momella meren. Hier kun je een kanotocht maken met de kans om nijlpaarden en roze flamingo's te zien. Bovendien kun je vanuit de kano de buffels aan de wal zien grazen. De meerdaagse beklimming van Mount Meru begint in Arusha NP, maar neem je genoegen met een dagwandeling naar de eerste hut dan behoort ook dat tot de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid is een wandelsafari te maken naar een verfrissende waterval onder begeleiding van een gewapende ranger. Met een beetje geluk loop je tussen de giraffen in.
In Arusha werken we meestal met de volgende accommodaties samen:


Lake Manyara NP

Dit is een van de oudste en meest bezochte parken in Tanzania. Het is relatief klein, waardoor het makkelijker is om de dieren te vinden. Het park ligt aan de voet van Mount Meru en grenst aan de Great Rift Valley, een rotswand van 300 m. Het park is koel en groen doordat het regenwater uit het Ngorongoro hoogland permanent langs de steile rotswand naar beneden vloeit. Zo is er altijd voldoende water en voedsel voor de dieren. Je vindt er prachtige bossen, graslanden, moerassen en natuurlijk het ondiepe sodameer.
Bij dit meer kun je ontelbare watervogels zien zoals flamingo’s, kraanvogels, ooievaars en vooral duizenden flamingo’s. Het meest bijzondere van dit park zijn de in de boom klimmende leeuwen. Toch zul je dit fenomeen niet zo snel te zien krijgen, want ze zoeken vooral die acaciabomen op die niet op de doorgangsroute liggen zodat ze niet gestoord worden. Speciaal zijn de vele olifantenkuddes die soms zo dichtbij komen dat je ze zou kunnen aanraken. In Lake Manyara tref je diverse aapsoorten aan zoals de Blue Monkey en de meerkataap, maar vooral ook bavianen. Je zult er hier meer tegen komen dan waar ook. Het is ontzettend grappig om te zien hoe bavianenmoeders omgaan met hun kroost!

In, of dichtbij, park Lake Manyara liggen de volgende accommodaties, waar wij veel mee samen werken:


Ngorongoro CA

De krater, ook wel “de Ark van Noach” genoemd of “ het Eden van Afrika”, is officieel een reservaat en geen National Park. In een reservaat mogen beperkt mensen wonen, in een National Park niet. Ngorongoro is één van de acht wereldwonderen en een paradijs om foto’s te maken. Het is de grootste ingestorte vulkaan met een oppervlakte van ongeveer 265 kilometer. Ngorongoro betekent dan ook “groot gat”. De rand van de krater ligt op ongeveer 2200 m hoogte! ’s Morgens kan het er behoorlijk kil zijn doordat de krater nog in de wolken ligt. De kratervloer ligt op zo’n 600 m. Hier leven ongeveer 30.000 dieren en is de enige plek in Afrika waar je met vrij grote zekerheid in één dag de Big Five ( olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw) kunt zien. Er leven onder andere grote kuddes zebra’s en gnoes, maar ook olifanten, neushoorns, leeuwen, cheeta’s, luipaarden en nijlpaarden, veel antilopen en meer dan 200 vogelsoorten. Je treft er jakhalzen en gieren, vechtend om een prooi. Wie je niet zult tegen komen is de giraffe. Met haar lange poten en nek is de steile afdaling naar de bodem van de krater niet mogelijk.

In het midden van de krater ligt een zout meer, waar zwermen flamingo’s leven. De trotse Maasai, met hun rood geverfde haar en hun dichtgeknoopte shuka mogen als enigen in het gebied wonen. Omdat ze al uit Serengeti waren verdreven, weigerden ze Ngorongoro ook te verlaten. Het werkte in hun voordeel dat de Maasai geen vlees eten en dus geen bedreiging vormen voor het wild en omdat ze zeer traditioneel leven is er ook geen kans op aantasting van de natuur. Omdat er altijd water in de krater is dalen ze dagelijks met hun koeien en geiten af om deze te laten drinken.

Buiten de krater ligt Olduvai Kloof, wieg van de mensheid. Door de Maasai wordt het ook wel Oldupaai genoemd, naar de sisalplant die hier groeit. Hier zijn de overblijfselen gevonden van de oudste voorouders van de mensheid. Er is een klein museum waar je de vondsten kunt bekijken.

In, of dichtbij, park Ngorongoro liggen de volgende accommodaties, waar wij veel mee samen werken:

Serengeti National Park

Dit is het grootste en meest spectaculaire park in de wereld, waar veel natuurfilms worden gemaakt. “Serengeti” is afgeleid van de taal van de Maasai en betekent: eindeloze vlaktes. Maar het landschap biedt meer, je ziet uitgestrekte savannen en rotsachtige kopjes. Elk jaar in november trekken meer dan 1 miljoen gnoes en duizenden zebra’s over de vlakten van de Serengeti op zoek naar vers gras en water. Hiervoor moeten ze de rivier de Mara oversteken waar veel krokodillen in zwemmen. Het is duidelijk dat niet alle gnoes deze oversteek overleven. Als ze de oversteek hebben gehaald worden ze gevolgd door hongerige leeuwen, cheeta’s en hyena’s. Andere roofdieren zoals de luipaarden en jakhalzen bekijken de zwerftocht met interesse en olifanten, neushoorns en buffels gaan rustig door met grazen. Langs de oever van de rivier de Seronera heeft u grote kans de cheeta en de luipaard te ontmoeten. De leeuwen populatie is groot in Serengeti. Ze houden graag siësta op de kopjes, maar ook kan er een familie zomaar voor de auto oversteken. In december is de kans erg groot dat je parende leeuwen treft want gemiddeld paart een koppel leeuwen tien keer per dag gedurende zo’n vijf dagen. Ook de vogelliefhebbers komen aan hun trekken, want er is een grote variëteit aan vogels.

In, of dichtbij, het Serengeti National Park liggen de volgende accommodaties, waar wij veel mee samen werken:


Tarangire Park

Tarangire, genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt, is anders dan de andere parken. Het is het klassieke Afrika met in het noorden de kolossale baobab-bomen die enkele honderden jaren oud zijn en tussen de open, met gele acacia’s begroeide vlaktes groeien. In november trekken de dieren weg om in juni, na het regenseizoen terug te keren. Onder andere grote kuddes olifanten, gnoes en zebra’s trekken dan van de droge steppe naar het zuiden van Tarangire voor verkoelend en vers water. De roofdieren, zoals de leeuwen en luipaarden, grijpen dan hun kans om de dorstige dieren te verrassen. Verder zijn er elanden, impala’s, gazelles, buffels en giraffes te zien. Ook is de kans groot dat je wilde honden tegen komt.

In, of dichtbij, het Tarangire Park liggen de volgende accommodaties, waar wij veel mee samen werken: