Nederlands English

De Kilimanjaro beklimmen; zwaar, maar een geweldig avontuur!

januari 2013

Afgelopen Januari 2013 ben ik een sportieve uitdaging aangegaan, ik wilde de Kilimanjaro beklimmen. Mijn vader is begonnen over deze uitdaging op een verjaardag in april 2012 en voordat ik het wist was er een ticket geboekt. Gelukkig hebben we al in juni geboekt waardoor ik me toch nog een tijd kon voorbereiden. Ik ben heerlijk actief geworden met veel sporten, wandelen en hardlopen.

Onze groep bestond uit 6 personen en op 16 Januari was het dan zover, we stonden bij het beginpunt. De dag ervoor was Rogati (de gids) al bij ons hotel geweest om het één en ander te vertellen en onze tas te controleren. Daarna gaf hij ons handige tips wat we beter konden achterlaten of juist extra nog moesten meenemen.

Dag 1 gingen we nog door het tropisch regenwoud en was het een aangenaam temperatuurtje. Helaas hadden we het aan het einde van de dag regen, waardoor we toch enigszins verkleumd en koud aankwamen in het tentenkamp. Onze dragers hadden ons al lang ingehaald en hadden ervoor gezorgd dat alle tenten al klaar stonden. Na een lekkere maaltijd en een korte briefing van Rogati (elke avond) gingen we moe naar ons bedje.

De hele klim is de verzorging optimaal gebleven. Tenten stonden klaar, de thee stond klaar en er werd goed voor ons gekookt. Rogati probeert samen met zijn team het je echt zo aangenaam mogelijk te maken. Hij is ook echt fanatiek om je aan de top te krijgen en denkt met alles mee. Verder is het een hele aardige, ontwikkelde persoon die goed zijn talen spreekt.

Dag 2 hadden we helaas ook regen. Daarnaast moesten we deze dag ook meer klauteren wat het best vermoeiend maakte. Ook waren we er wel achter dat ons tempo niet heel hoog lag (we kwamen elke dag erg laat of als laatste in het tentenkamp aan).

Dag 3 heb ik het het zwaarst gehad. Die dag kom je al behoorlijk hoog waardoor je lichaam echt moet wennen. Daarnaast ook weer veel regen wat het toch allemaal wat zwaarder maakt.

Dag 4 was een relatief korte dag met aan het begin de indrukwekkende Barranco wall. Ik had echt zoiets hoe komen we daarop, maar het was echt goed te doen. En helemaal mooi om af en toe naar beneden te kijken, waar je een goed zicht had op ons eerdere kamp, waar de dragers alles weer aan het opruimen en inpakken waren. (en ons later weer inhaalden..). Bovenaan een supermooi uitzicht en heerlijk even uitgerust.

Dag 5 was gelukkig ook een korte dag (alleen de ochtend) Zodat we 's middags nog even konden rusten voor aankomende nacht. Om 22u zijn we wakker gemaakt want om 23u moesten we vertrekken. We begonnen vol goede moed, maar al snel voelden we toch al wel vermoeidheid. Eén jongen uit onze groep, hij had geen Diamox gebruikt, had erg veel last van slaperigheid en kon zijn ogen bijna niet openhouden. Toch heeft hij en ook een ander die last had van maag/darmproblemen het tot Stella Point gehaald. Een derde persoon had iets eerder opgegeven. Mijn vader, een vriend en ik hebben wel de top gehaald! Ik heb het zwaar gehad en bij Stella Point kon ik eigenlijk niet meer. Maar ik kon gewoon niet opgeven zo vlak voor de top. We kwamen om 9.30u aan op de top. Ongeveer 3 uur later dan de gemiddelde klimmer! Voordeel was wel dat wij de top voor ons alleen hadden!

De terugweg moet niet worden onderschat, niet alleen omdat je echt moe bent, maar ook doordat je eigenlijk een nacht overslaat. Ik heb deze tocht te weinig gegeten en gedronken waardoor je echt op je reserves zit. Doordat wij zo laat waren moesten we terug door de hete zon lopen. Gelukkig liep ik terug samen met mijn vader en Rogati.

Maar ik heb het er allemaal voor over gehad, want nu, bijna 2 maanden later, ben ik de ontberingen alweer bijna vergeten. Ik heb een mooi certificaat en een geweldig avontuur om op terug te kijken! Het is echt een hele mooie, bijzondere reis geweest. Met dank aan Rogati en zijn team die zo goed voor ons hebben gezorgd. Ook dank aan Tanzaniasafaritour die ons goed heeft geinformeerd en voorbereidt. Mary is gewoon heel enthousiast en ze weet waar ze het over heeft, het wordt gewoon top geregeld!

Tessa van Helvoirt