Nederlands English

Lake Natron

juli 2012

We hebben heel erg genoten van onze 14-daagse Tanzaniareis. Dit werd voor ons de eerste reis naar midden Afrika, en dit leidde toch tot een zekere zenuwachtigheid. De eerste contacten en de hierop volgende voorbereidingen door Mary stelden ons al snel gerust; we hadden duidelijk een gepassioneerde Tanzania-kenner getroffen, die het programma op ons verzoek bijstuurde, tot het volledig aan onze verwachtingen voldeed, qua timing, qua budget, qua aanbod.

De eerste contacten in Dar Es Salaam, waar we werden aangeklampt, waar we als groentjes werden misleid, waar men vooral uit was op onze dollars, gaven ons geen goed gevoel. Toen we na een 14u durende vermoeiende busrit in Arusha aankwamen, viel dit slechte gevoel helemaal weg, toen we werden opgewacht door Dawson, onze gids-chauffeur die de volgende 8 dagen met ons zou rondtrekken. Dawson zorgde voor alle praktische beslommeringen ter plaatse, hij verzorgde niet alleen de verplaatsingen met bijhorende betalingen, maar zorgde voor de maaltijden, voor vele liters drinkwater, bracht ons naar de lodges en hotels, gidste ons door de nauwe steegjes en door de uitgestrekte vlaktes, wachtte geduldig voor de zoveelste foto, en vertelde 's avonds bij een vuurtje over de verschillende stammen en hun gewoonten.

Deze volledig op onze maat georganiseerde reis bracht ons achtereenvolgens naar Arusha N.P., Lake Manyara, Ngorongoro crater, Serengeti en Lake Natron. Achteraf bleek dit de juiste volgorde, want wat het wilde dieren spotten betreft, werd het elk park spectaculairder met Serengeti N.P. als absolute hoogtepunt. Het gamedriven was genieten van de eerste tot de laatste seconde; de dieren heel kortbij, fotogeniek. Schitterend!!!

De regio rond Lake Natron was een aangename verrassing. De tocht naar het meer en de wijde omgeving er rond was van een heel speciale schoonheid, met rotsformaties en landschappen, heel anders dan we tot dan toe gezien hadden. Dit stukje Tanzania is weinig toeristisch, maar volgens ons een echte aanrader: de tocht door het warme slijk om zo dicht mogelijk bij de flamingo's te geraken met een plaatselijke Masai als gids, en de dag erop de wandeling langs en door het water naar de waterval met een zalige zwembeurt als afsluiter. Stuk voor stuk ervaringen die we niet zullen vergeten.

Dawson heeft ongetwijfeld heel veel bijgedragen tot deze unieke, onvergetelijke reis. In het begin wat afwachtend, maar eens het ijs gebroken, was hij voor ons veel meer dan onze gids en chauffeur. We hebben gelachen en plezier gemaakt, en tijdens de hobbelige en stoffige ritten ook regelmatig serieuze gesprekken gevoerd, waardoor we een beter beeld kregen over deze maatschappij. Zo'n reis laat je niet onmiddellijk los. Met meer dan 2000 foto's legden we de overweldigende natuur, de prachtige landschappen, de enorme variatie van omgeving, en naast een immens aanbod aan dieren ook de mensen in hun dagelijkse bezigheden en levensstijl vast. Nu begint het grote werk om hierin te selecteren om te proberen in een fotoboek de vele Tanzania-impressies te bewaren.

Een geweldige pluim voor deze organisatie, en een speciale dank voor Dawson.

Geert, Karina, Tim en Sara