Nederlands English

Diep respect voor gans de crew

Febr/mrt 2015

Februari/maart 2015
Bij mijn zoektocht naar een reisorganisatie voor een rondreis in Tanzania, inclusief beklimming Kilimanjaro, kwam ik via wereldwijzer.nl in contact met Mary Klopper van Tanzania Safari Tour. Ons gezelschap zocht een kleinschalige organisatie die geen pakketreis aanbood maar een reis op maat.
Het eerste contact met Mary gaf mij direct een gevoel van vertrouwen. Op een verkennende mail kreeg ik onmiddellijk enthousiast antwoord. Na het lezen van reviews over Tanzania Safari Tour op diverse fora werd dit vertrouwen alleen maar versterkt.
We besloten in zee te gaan met Mary en algauw was er een eerste programmavoorstel. Na wat aanpassingen kreeg onze droomreis definitief vorm en dit voor een aanvaardbare prijs.
Bij aankomst op Kilimanjaro Airport midden in de nacht zou gids Dawson ons ophalen. Na anderhalf uur wachten, moesten we noodgedwongen twee taxi’s nemen naar onze eerste lodge. ‘s Anderendaags maakten we kennis met Dawson: mea culpa, mea culpa...hij was ons ’s nachts vergeten... maar prompt vergoedde hij ons de gemaakte kosten.
De dag erna ontmoetten we Rogati, onze berggids voor de Kilimanjaro. Hij nam ons mee op een –lange- wandeltocht doorheen Moshi waarbij hij ons alle kanten van de stad liet zien. Een proefje om te kijken welk vlees hij in de kuip had ?
Enthousiast en vol vertrouwen vertrokken we ’s anderendaags voor de negendaagse beklimming via de noordelijke Lemoshoroute, de minst drukke route waarbij je volledig rond de berg loopt langs Keniaanse zijde. De gidsen Rogati, Simon en Joshua leidden op een perfecte manier onze klimtocht samen met een team van 21 dragers, 2 koks (die keer op keer wonderbaarlijk lekkere maaltijden bereidden) en de immer vriendelijke obers Richard en Caliste.
Dankzij de zorg van de gidsen en de hulp van de onvermoeibare, goedlachse dragers bereikten we allen samen de top, een onvergetelijk moment. Diep respect voor gans de crew....
Het afscheid was dan ook emotioneel geladen: lachen, wenen, dansen, zingen, drinken en een gemeend applaus en warme omhelzing van iedereen.
Volgende etappe in onze reis was een driedaagse safari naar Lake Manyara, Serengeti en de Ngorongorovallei, waarbij we de ‘Big Five’ hebben kunnen spotten dankzij de ervaring van onze gidsen Dawson en Elli. Een late evening en een early morning game drive met zonsopgang over de Serengeti, niets was hen teveel.
Onderweg hebben we nog een authentiek Masaidorp bezocht (weliswaar tegen een aanzienlijke vergoeding) en een begeleid bezoek gebracht aan Mto Wa Mbu (met mogelijkheid tot aankopen van diverse souvenirs).
Na de safari vertrokken we naar de Usambara Mountains waar we overnachtten in Mambo View Point (gerund door Nederlanders). Een mooie wandeling door de kleine armoedige dorpjes en een mountainbiketocht op echte Tanzaniaanse fietsen heeft ons allen ontzettend bekoord.
Als afsluiter boekte Mary voor ons hemelse banda’s op Pangani beach. Wakker worden aan een oneindig wit zandstrand met palmbomen en zicht op de Indische Oceaan.....wat wil een mens nog meer.....
Mary, Rogati, Simon, Joshua, Dawson, Elli en niet te vergeten de ganse Kili crew hebben ons een onvergetelijke reis bezorgd waarbij we een stukje ongerept Afrika hebben gezien. Flexibel en volledig op maat gemaakt. Gemeende dank hiervoor !
We hebben gelogeerd in tentenkampen met basisluxe, banda’s aan de kust, luxueuze lodges in de bergen en hotels in de stad. We hebben heel lekker gegeten en vooral genoten van de vriendelijkheid, opgewektheid, warmte en hartelijkheid van de Tanzanianen.
Dank aan Mary voor zoveel zorg, aandacht en opvolging van al onze vragen en wensen. Je bezorgde ons een droomreis ! Dank aan Rogati en zijn team: tonnen respect voor elk van hen. Dank aan Dawson en Elli voor de begeleiding van de rest van de reis en dank ook voor de super lekkere maaltijd bij Dawson thuis op de avond van vertrek.
Een reis om nooit te vergeten én een absolute aanrader om via Tanzania Safari Tour te boeken!
Dirk Simoens en reisgenoten.