Nederlands English

Er wordt geleverd wat er wordt beloofd

Dec 2015

De aanleiding voor onze reis naar Tanzania was een bezoek aan vrienden in Dar es Salaam in Tanzania. Maar omdat we nu toch die kant op gingen, dachten we dat het mooi zou zijn dit te combineren met een vierdaagse safari. Eerst oriënteerden we ons via het internet. We bekeken een site waarop allerlei Tanzaniaanse bedrijven hun safari’s adverteerden. Toch vonden we het wel heel spannend alles op afstand te boeken. Zat er ook een echt bedrijf achter de advertentie? Ook de grotere Nederlandse touroperators kwamen met mooie reisvoorstellen, maar die vonden we toch behoorlijk prijzig. Uiteindelijk kozen  we dan ook uit bij Tanzaniasafaritour.com  van Mary en Dawson.

Er waren nog twee redenen om voor hen te kiezen: het feit dat een individuele driver/gids op deze manier, met behulp van een overgenomen maar uitstekend onderhouden jeep, op deze manier zijn gezin kan onderhouden sprak ons aan. Ook tijdens de reis lette hij trouwens heel goed op zijn wagen!

Het contact met Mary over het uitstippelen van de safari verliep heel vlot en prettig. Haar antwoorden waren altijd precies en volledig. Verfrissend was dat ze onze wensen respecteerde, maar er ook haar eigen ervaringen met Afrika naast legde. Door foto’s van een Lodge waarop kussens nogal scheef lagen gingen we ons afvragen of het er wel netjes was. Mary’s antwoord was: ‘Dat hoort gewoon bij Afrika! Trouwens, netjes is het er en de mensen zijn heel gastvrij.’ En dat klopte!

Maar er was nog een reden waarom we veel vertrouwen hadden in haar bedrijfje: wij vonden het als twee mannen met een relatie spannend om naar een land te gaan waar dat zeker niet vanzelfsprekend is. Het feit dat Mary ons kon verzekeren dat Dawson daar geen problemen van zou maken, vonden wij een geruststelling.

Nu, net terug uit Tanzania, kunnen we alleen maar zeggen dat onze hoop op een enerverende reis meer dan uitgekomen is. Dawson is een attente man, die zijn klanten het gevoel geeft dat hij meedenkt. Een klein voorbeeldje: hij vraagt of het een probleem is de radio aan te zetten in plaats van dat hij dat gewoon doet. En natuurlijk heel belangrijk: onvermoeibaar wijst hij op dieren, vogels en de natuurlijke omgeving. Maar tegelijk weet hij de informatie heel goed te doseren. Ook zijn Engels is prima. Iets wat je maar moet afwachten als je via een Tanzaniaanse operator boekt...

En wat onze leefwijze betreft: Dawson en wij hanteerden stilzwijgend de don’t ask, don’t tell modus.  Sowieso viel ons op, of het nu Dawson of andere Tanzanianen betreft, dat ze heel vriendelijk zijn maar ook een zekere afstand bewaren. Je kunt dat afstandelijk noemen, maar je kunt het ook zien als respect voor elkaars levenswijze en privacy. Dat is even wennen als je in een lodge met z’n drieën aan de avondmaaltijd zit, je best moe bent en de smalltalk een beetje opraakt. Maar als je van voetbal houdt, zul je Dawson zeker aan je kant vinden en ook zijn zorgen over het milieu of de samenleving wil hij met je delen.

Tenslotte: Mary levert wat ze belooft. Als ze zegt dat een verblijf basic is, zoals het hostel op de Sergenti, is dat inderdaad zo. Maar het ligt wel op een
geweldige locatie en de kamers zijn schoon. Je kunt ook luxer zitten, maar daarvoor betaal je dan weer meer. En in Tanzania bleek opnieuw dat Mary zeer concurrerend is, zonder dat er als gevolg daarvan allerlei bijkomende kosten opdoemen. Tenslotte heeft ze ook op Zanzibar, het prachtige eiland waarop we de reis afsloten, twee smaakvolle verblijven geregeld waardoor onze vakantie op een hoogtepunt eindigde!
Sicco.