Nederlands English

Stammen moet je niet missen

Maart 2017

Na wat wikken en wegen toch besloten om naar Tanzania te gaan en zo kwam ik op de site van Mary terecht die een uitgebreide tour op maat maakte met op verzoek redelijk wat wandelingen door de natuur.
Na een vrij lange maar prima vlucht kwamen we aan op Killimanjaro airport. De warmte kwam je al tegemoet. Op de luchthaven ging het er iets anders aan toe dan op Schiphol, maar dat is ook mooi om te ervaren.We werden opgewacht door Dawson. Snel en efficient werden onze koffers in de auto geladen. Daarna werden we naar Honey Badger gebracht even buiten Moshi. Heerlijk om buiten te zitten in een van de leuke zithoekjes. De volgende dag de Moshi tour gedaan die bestaat uit een wandeling door Moshi waar het gezellig druk was en daarna via de rijstvelden het bos in met de bananenbomen en Colobusapen. De dag erna naar de Materuni waterval gewandeld. Zeker de moeite waard!
Dan de wildparken, vier parken hebben wij bezocht. Uiteraard de Serengeti, de grootste en bekendste waar we 4 ledenvan de Big five hebben gezien, maar nog heel veel andere dieren zoals o.a. veel olifanten en giraffes. Deze dieren vind ik het meest interessant. De natuur is er schitterend en fris groen in maart. Veel acaciabomen (paraplubomen) gezien en een enkele sausage tree. In Manyara is de natuur weelderig en Tarangire NP is weer heel anders; het is wat meer heuvelachtig zodat je van boven in de vallei kunt kijken. Hier heb je Baobab bomen waar de stam heel dik is en een omtrek van wel enkele meters heeft. Ook hier weer heel veel olifanten gezien waarvan een groep zich heerlijk in het water aan het wassen was.  In de Ngorongorokrater zijn de dieren vrij makkelijk te vinden. Het was wel jammer dat we de neushoorn alleen in de verte hebben zien.
Ook zijn we bij Lake Natron geweest. De natuur hier is totaal anders en heel bijzonder. Het is er wat steenachtig, geen groen want het is bij een krater die een aantal jaren geleden tot uitbarsting is gekomen. Lava en zout is er te vinden wat nogal desolaat aan doet. Maasai proberen stukken zout te verkopen om wat te verdienen. Enige tijd geleden zijn hier footprints ontdekt van vroegere voorouders, welke zijn te bewonderen. Ook hier een wandeling gemaakt en geprobeerd zo dicht mogelijk bij de flamingo's te komen. 
De wandeling in Endallah o.a door de bananenplantage was een ervaring op zich. Na een stuk naar beneden te zijn gelopen kwamen we een hutje tegen, verscholen tussen de bomen. Zonder de gids zouden wij dat niet hebben kunnen vinden. Daarna over rotsblokken klauteren om bij de hyenacave te komen, dit was pittig maar ook weer apart. Het uitzicht over Lake Manyara vanaf het viewpoint is rustgevend.
Ook hebben we twee verschillende stammen bezocht wat je niet moet missen. De Hadzabe stam het eerst bezocht, ondanks dat zij erg primitief leven zie je hoe ze zich met allerlei materiaal uit de natuur kunnen redden. Hoe ze bv een vuurtje maken met een stok die je met je handen moet draaien, wat ons niet lukt. Pijl en boog zetten ze in elkaar en zijn heel behendig in het schieten. De Datoga stam heeft het wat beter, opvallend zijn de grote gaten in de oren en de sieraden die ze dragen. De gids wist erg veel te vertellen over beide stammen.
We hebben in verschillende soorten accomodatie's geslapen, van eenvoudig tot wat luxer. O.a in een grote tent waar het personeel op verzoek aan de achterkant warm water in een soort ton giet als je je wilt douchen.
Ook complimenten aan kok Mackie die op diverse locaties heerlijke maaltijden bereidde op maar 1 gasbrander. Het was fijn om te zien dat de onaangebroken restanten van de lunchboxes onderweg werden uitgedeeld aan  kinderen. 
Het was kortom een indrukwekkende en bijzondere vakantie!
Mary, Dawson en Mackie: bedankt voor deze onvergetelijke vakantie!
Annette en medereizigers.