3 Daagse beklimming Mount Meru

Mount Meru is de tweede hoogste berg van Tanzania met een hoogte van 4566 m en ligt in Arusha National Park. Er wordt gestart bij Momela Gate dat in het park ligt, waardoor er grote kans is om een olifant of buffel tegen te komen. Daarom gaat er een gewapende ranger mee. Mount Meru wordt minder intensief beklommen dan de Kilimanjaro, maar onderschat het niet want het is een pittige klim! Er is maar één route en er wordt gezamenlijk overnacht in hutten.

De porters dragen het meeste van de bagage, wat niet zwaarder dan 15 kg mag wegen. Het is prettig  voor hen als deze bagage in een backpack aangeleverd wordt.

Zelf draag je een dag-rugzakje met je lunchpakket, enkele liters water, eventueel wat energierepen en wat kleding voor het geval het warmer of kouder wordt.

Je wordt na het ontbijt naar de Momela Gate gebracht. Hier aangekomen moeten eerst alle formaliteiten afgerond worden, waarvoor een kopie van het paspoort nodig is en wordt de bagage gewogen en verdeeld over de dragers. Intussen kan het lunchpakket genuttigd worden. Daarna begint de klim.

Luister goed naar de adviezen van de gids. Tenslotte heeft hij alle ervaring!

 

 Dag 1 : Momela Gate-Miriakamba Hut. (1400-2500 m). Duur: 5 tot 7 uur.

Er wordt door een tropisch regenwoud gelopen wat zo nu en dan goed te merken is. Er gaan twee paden naar Miriakamba Hut, een langer pad en een korter pad. Op de heenweg wordt vaak voor het langere pad gekozen. Onderweg kom je langs bergstroompjes en watervallen. Aangekomen bij Miriakamba Hut staat een heerlijke maaltijd klaar.

 

Dag 2: Miriakamba Hut–Saddle Hut. (2500 – 3570 m).  Duur: 3 tot 5 uur.

Na een voedzaam ontbijt wordt de tocht vervolgd. Het wordt een steile, zigzaggende klim door o.a bossen en savannes. Onderweg ka er worden genoten van de bijzondere natuur. Bij Mwongo ma Tembo (rug van de olifant) wordt even gepauzeerd. Na aankomst bij Saddle Hut kan er nog een stukje verder geklommen worden naar de top van “little Meru”. Deze ligt op een hoogte van 3820 meter, waarna er weer afgedaald wordt naar Saddle Hut. Dit gebeurt om het lichaam te laten wennen aan de hoogte. Uiteraard wordt men ook vandaag goed verzorgd door de kok!

 

Dag 3: Saddle Hut–top Mount Meru–Saddle Hut-Arusha.  (3570 – 4566 – 1400meter). Duur totaal 12-14 uur.

Dit wordt een spannende en zware dag. Rond middernacht word je wakker gemaakt en krijg je een licht ontbijt. Daarna wordt aan de steile klim naar de top begonnen. Een redelijk groot gedeelte gaat over de vrij brede kraterwand. Bij helder weer kan er genoten worden van een prachtige zonsopgang en heb je mooi zicht op Arusha en Mount Kilimanjaro. Na van het uitzicht en de prestatie te hebben genoten wordt er weer afgedaald naar Saddle Hut voor het ontbijt, waarna verder afgedaald wordt naar Momela Gate. Hier staat de chauffeur weer te wachten en gaat het richting de accommodatie voor een heerlijke verfrissende douche.