7-Daagse Machame Route

De Machame Route is niet de makkelijkste route, maar wel een van de routes waarop de kans dat je de top haalt groot is. Dit komt omdat de route diverse keren stijgt en weer wat daalt, zodat het lichaam kans krijgt aan de hoogte te wennen. Bovendien heb je op deze route een extra dag om te acclimatiseren.  Het is een zeer gevarieerde route met bijzondere landschappen. Op de Machame route wordt er in tentjes geslapen.

 

De dragers dragen het eten, keukengerei en uiteraard je persoonlijke dufflebag. Deze mag niet zwaarder zijn dan 15 kg. Zelf draag je de dagelijkse benodigdheden zoals een lunchpakket, 3 à 4 liter water en wat kleding en persoonlijke benodigdheden.

De gids zal er alles aan doen om iedereen naar de top te begeleiden, maar gezondheid komt altijd op de eerste plaats! Het zuurstof in het bloed wordt en de bloeddruk worden elke dag gemeten. Ook houdt hij goed in de gaten of er iemand verschijnselen vertoont van hoogteziekte.

 

Routebeschrijving

 

Na het ontbijt brengen we je naar de Machame Gate. Hier aangekomen moeten eerst alle formaliteiten afgerond worden en als alle bagage is gewogen en verdeeld over de dragers begint de klim. Vergeet niet een kopie van je paspoort mee te nemen!

 

Luister goed naar de adviezen van de gids, tenslotte heeft hij alle ervaring.

 

Dag 1 : Machame Gate- Machame Camp

1800 – 3000 meter (5-7 uur)

Het eerste  gedeelte is afwisselend. We lopen op een onverharde weg door tropisch regenwoud. Het pad stijgt geleidelijk, na een uurtje wordt het steiler. Na de lunch wordt het zwaarder en is de stijgingsgraad ca. 20%.  Onderweg zien we tropische vogels en waarschijnlijk ook de Colobus apen. Bij aankomst in het Machame Camp hebben de dragers de tenten al opgezet en wordt er een teiltje met warm water en zeep gebracht om je op te frissen. Na een voedzaam diner krijgen we een briefing over de volgende dag.

 

Dag 2 : Machame Camp- Shira Camp

3000 – 3840 meter (5-6 uur)

Na het warme  en koolhydraatrijke ontbijt komen de dragers de bagage weer ophalen en staat de gids klaar voor de volgende etappe. Vandaag laten we het regenwoud achter ons en lopen we door de steppes omhoog. Er zijn o.a. prachtige reuze lobelia’s te zien. De tocht begint weer wat stijgend. Als het pad ophoudt wordt het behoorlijk steil. We klimmen langs de flanken van de Shira vulkaan langzaam omhoog. Het tempo is laag zodat we geleidelijk aan de hoogte gewend kunnen raken. Naarmate de tocht vordert wordt het aanmerkelijk koeler en beginnen we de gevolgen van de ijlere lucht al te merken. Bij aankomst in het kamp is de beroemde Uhuru Peak al te zien.

 

Dag 3 : Shira Camp-Barranco Camp

3840 – 3950 meter  (7- 8 uur)

Na een welverdiende nachtrust lopen we deze dag door een ruig maanlandschap vol met rotsblokken en gesteente. Het is een spectaculaire tocht naar Lava Tower, een groot granieten blok, ook wel haaientand genoemd. Tijdens deze tocht kunnen we al wat aan de hoogte wennen. Daarna volgt er een behoorlijk steile afdaling naar Barranco Camp. Ver beneden is bij helder weer de verlichting van de stad Moshi te zien.

 

Dag 4 : Barranco Camp- Karanga Camp

3950 – 4000 meter (4-5 uur)

Vandaag beginnen we aan de 250 meter hoge, steile maar fascinerende klim van de bekende Breakfast Wall.  Eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Beneden ons pakken de dragers in het kamp de boel in. Daarna gaat het enige tijd bergje op en bergje af. Soms moet er een beekje worden overgestoken dat gevormd is door de gletsjers. Dit alles is niet erg inspannend. Na nog een paar flinke afdalingen, een steile klim en een laatste steile afdaling bereiken we Karanga Camp.

 

Dag 5: Karanga Camp-Barafu Camp

4000 – 4600 meter (6-7 uur)

Vandaag is het een relatief gemakkelijke dag. De tocht begint met klimmen, waarna er weer een overweldigend panorama te zien is. De route van vandaag is kort en steil. We lopen over een stenige, harde ondergrond door een kaal landschap en de temperatuur begint verder te dalen. Op een gegeven moment bereiken we een splitsing: richting Barafu of omlaag naar Mweka. Uiteraard nemen we de route die naar Barafu Camp leidt. Het is nu nog ongeveer anderhalf uur te gaan. Nadat we zoveel mogelijk gegeten en gedronken hebben gaan we vroeg naar bed. Tegen middernacht begint namelijk de laatste etappe naar de top!

 

Dag 6 : Barafu Camp- Stella Point -Uhuru Peak – Mweka Camp

4600 – 5725 – 5895 – 4600 – 3100 meter  (11-14 uur)

Na een licht ontbijt rond middernacht beginnen we aan de zwaarste kilometers van de expeditie. Met een hoofdlamp op, eventuele skistokken mee en extra batterijen bij de hand (dragend op het lichaam voor de warmte) lopen we stapje voor stapje over een bevroren ondergrond naar Kosovo Camp op 4860 meter. Na even gerust te hebben zigzaggen we door los grind verder naar Stella Point (5725 meter).

De meeste klimmers doen hier ongeveer 7 uur over. Na 2 uur begint het steiler te worden. De kou en de ijle lucht maken je het niet gemakkelijk. Bij Stella Point aangekomen rusten we even uit met een kop warme thee. Dit is het einde van het steile gedeelte. Langzaam lopend, rustig ademhalend en geen onnodige bewegingen makend trekken we verder. Nog zo’n anderhalf uur en Uhuru Peak is bereikt!! Na van dit historische moment genoten te hebben is het weer tijd af te dalen naar Barafu Camp waar korte tijd gerust en ontbeten kan worden. Daarna gaat de afdaling verder naar Mweka Camp.

 

Dag 7 : Mweka Camp- Mweka Gate

3100 – 1600 meter  (4-5 uur)

Vandaag gaat het over een goed aangelegd pad naar Mweka Gate waar er, als de top is behaald, het certificaat in ontvangst genomen kan worden!

Hierna worden we terug gebracht naar het verblijf voor een zeer welverdiende en verfrissende douche. We kunnen gaan genieten van een goede nachtrust op een comfortabel bed!

 

Kosten Machame route

De prijs voor deze beklimming is 2090 USD per persoon o.b.v 2 personen.

De prijs voor deze beklimming is 1915 USD per persoon o.b.v 4 personen.

 

Paklijst

 

Machame route boeken of vragen?

Neem contact op >