7 Daagse Machame Route

De Machame Route is niet de makkelijkste route, maar wel een van de routes waarop men grote kans heeft de top te behalen. Dit komt omdat men diverse keren stijgt en weer wat daalt, zodat het lichaam kans krijgt aan de hoogte te wennen. Bovendien heeft men op deze route een extra dag om te acclimatiseren.  Het is een zeer gevarieerde route met bijzondere landschappen. Op de Machame route wordt er in tentjes geslapen.

De dragers dragen de kampeerartikelen, eten, keukengerei en uiteraard jullie persoonlijke backpack. Deze mag niet zwaarder zijn dan 15 kg.

Zelf dragen jullie je dagelijkse benodigdheden zoals een lunchpakket, 3 à 4 liter water en tevens wat kleding en persoonlijke benodigdheden.

De gids zal er alles aan doen om jullie  naar de top te begeleiden, maar jullie gezondheid zal altijd op de eerste plaats komen! Het zuurstof in jullie bloed zal elke dag worden gemeten als ook de bloeddruk. Tevens houdt hij goed in de gaten of jullie geen hoogteziekteverschijnselen vertonen.

Jullie worden na het ontbijt naar de Machame Gate gebracht. Hier aangekomen moeten eerst alle formaliteiten afgerond worden en als alle bagage is gewogen en verdeeld over de dragers begint de klim.

Vergeet niet een kopie van je paspoort mee te nemen!

Luister goed naar de adviezen van de gids, tenslotte heeft hij alle ervaring.

 

Dag 1 : Machame Gate- Machame Camp

1800 m – 3000 m (5-7 uur)

Het eerste  gedeelte is afwisselend en lopen jullie op een onverharde weg door tropisch regenwoud. Het pad stijgt geleidelijk, maar na een uurtje wordt het steiler. Na de lunch wordt het zwaarder en is de stijgingsgraad ca. 20%.  Onderweg kunnen jullie tropische vogels zien en waarschijnlijk ook de Colobus apen. Bij aankomst hebben de dragers de tenten al opgezet en wordt er een teiltje met warm water en zeep gebracht om je op te frissen. Na een voedzaam diner krijgen jullie nog een briefing over de volgende dag.

 

Dag 2 : Machame Camp- Shira Camp

3000 m- 3840 m (5-6 uur)

Na het warme  en koolhydraatrijke ontbijt komen de dragers de bagage weer ophalen en staat de gids klaar voor de volgende etappe. Vandaag laten jullie het regenwoud achter je en lopen door de steppes omhoog. Er zijn o.a. prachtige reuze lobelia’s te zien. De tocht begint weer wat stijgend. Als het pad ophoudt wordt het behoorlijk steil. Er wordt langs de flanken van de Shira vulkaan langzaam omhoog geklommen. Het tempo is laag zodat jullie geleidelijk aan de hoogte gewend kunnen raken. Naarmate de tocht vordert wordt het aanmerkelijk koeler en beginnen jullie de gevolgen van de ijlere lucht al te merken. Bij aankomst in het kamp is de Uhuru-peak al te zien.

 

Dag 3 : Shira Camp-Barranco Camp

3840 m- 3950 m  (7- 8uur)

Na een welverdiende nachtrust lopen jullie deze dag door een ruig en maanlandschapachtig gebied vol met rotsblokken en gesteente. Het is een spectaculaire tocht naar Lava Tower, een groot granieten blok, ook wel haaientand genoemd. Tijdens deze tocht kunnen jullie al wat aan de hoogte wennen. Daarna volgt er een behoorlijk steile afdaling naar Barranco Camp. Ver beneden is bij helder weer de verlichting van Moshi te zien.

 

Dag 4 : Barranco Camp- Karanga Camp

3950 m – 4000 m (4-5 uur)

Vandaag wordt aan de 250 m hoge, steile maar fascinerende klim van de bekende Breakfast Wall begonnen.  Als jullie eenmaal boven zijn is het uitzicht adembenemend. Beneden je zien jullie de dragers in het kamp de boel inpakken. Daarna gaat het enige tijd bergje op en bergje af. Soms moet er een beekje worden overgestoken dat gevormd is door de gletsjers. Dit alles is niet erg inspannend. Na nog een paar flinke afdalingen, een steile klim en een laatste steile afdaling bereiken jullie Karanga Camp.

 

Dag 5: Karanga Camp-Barafu Camp

4000 m – 4600 m (6-7 uur)

Vandaag is het een relatief gemakkelijke dag. De tocht begint met klimmen, waarna er weer een overweldigend panorama te zien is. De route van vandaag is kort en steil.  Jullie lopen over een stenige, harde ondergrond door een kaal landschap en de temperatuur begint verder te dalen. Op een gegeven moment komen jullie op een splitsing: richting Barafu of omlaag naar Mweka. Uiteraard nemen jullie de route die naar Barafu Camp leidt. Het is nu nog ongeveer anderhalf uur te gaan. Nadat jullie zoveel mogelijk gegeten en gedronken hebben gaan jullie vroeg naar bed. Tegen middernacht worden jullie wakker gemaakt voor de laatste etappe naar de top!

 

Dag 6 : Barafu Camp- Stella Point -Uhuru Peak – Mweka Camp

4600 m – 5725 m -5895 m– 4600 m – 3100 m (11-14 uur)

Na een licht ontbijt rond middernacht beginnen jullie aan de zwaarste kilometers van de expeditie. Met je hoofdlamp op, eventuele skistokken mee en extra batterijen bij de hand (dragend op het lichaam voor de warmte) lopen jullie stapje voor stapje over een bevroren ondergrond naar Kosovo Camp op 4860 m. Na even gerust te hebben wordt er zigzaggend door los grind verder gelopen naar Stella Point (5725 m).

De meeste klimmers doen hier ongeveer 7 uur over. Na ongeveer 2 uur begint het steiler te worden. De kou en de ijle lucht maken je het niet gemakkelijk. Bij Stella Point aangekomen kunnen jullie even uitrusten en krijgen jullie een kop warme thee. Dit is het einde van het steile gedeelte. Langzaam lopend, rustig ademhalend en geen onnodige bewegingen makend trekken jullie verder. Nog zo’n anderhalf uur en Uhuru Peak is bereikt!! Na van dit historische moment genoten te hebben is het weer tijd af te dalen naar Barafu Camp waar korte tijd gerust en ontbeten kan worden. Daarna gaat de afdaling verder naar Mweka Camp.

 

Dag 7 : Mweka Camp- Mweka Gate

3100 m – 1600 m  (4-5 uur)

Vandaag gaat het over een goed pad naar Mweka Gate waar er, als de top is behaald, het certificaat in ontvangst genomen kan worden!

Hierna worden jullie terug gebracht naar het verblijf voor een zeer welverdiende en verfrissende douche en waar jullie weer kunnen genieten van een goede nachtrust op een comfortabel bed!