Mount Kilimanjaro

Mount Kilimanjaro, ook wel het “dak van Afrika” genoemd, is met 5895 meter de hoogste vrijstaande berg van Afrika en de enige plek waar je (nog!) sneeuw aantreft. De berg heeft 3 toppen, eigenlijk zijn dit uitgedoofde vulkanen, waarvan de Kibo de hoogste kraterrand is met een doorsnee van ca. 2.5 km. De Mawenzi is 5149 m en de Shira 3962 m.
De beste tijd om de berg te beklimmen is van december tot en met maart en van juli tot en met oktober. Het grote regenseizoen valt in de maanden april, mei en juni. Het korte regenseizoen is van half oktober tot eind november.

Routes
Er zijn 6 routes mogelijk. Ze verschillen  in zwaarte, duur, manier van overnachten en prijs. We geven informatie over de twee meest populaire: de 6 daagse Marangu route, de 7 daagse Machame route en de 8 daagse Lemosho route. De andere routes zijn Rongai Route, Lemosho route, Umbwe Route, Mweka Route en Shira Route. Natuurlijk is het ook mogelijk een van deze routes te nemen. We informeren je daar op verzoek graag over.

Het is verplicht gebruik te maken van de erkende lokale gidsen. Daarnaast is het raadzaam dragers en een kok in te huren. De gidsen spreken Engels. Alle bagage, behalve je (dag)rugzakje wordt door de dragers meegenomen en mag niet meer dan maximaal 12-15 kg wegen. Houd je eigen rugzakje zo licht mogelijk. Drie liter water, zonnebrandcrème, een sjaal, een lichte trui, regenkleding en wat energiesnacks maken al een aardig gewicht. Per klimmer zijn er zo’n 3 à 4 dragers nodig. Zij dragen niet alleen je bagage maar ook gasflessen, kampeeruitrustin g en niet te vergeten het eten voor de hele periode. Je zult versteld staan welke heerlijke maaltijden de koks onder de meest primitieve omstandigheden kunnen bereiden.

Het beklimmen van de Kilimanjaro is een unieke ervaring die je nooit meer zult vergeten. Maar onderschat de berg niet en bereid je goed voor! Je hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn om de Uhuru-peak te kunnen behalen, maar een goede gezondheid, uitstekende conditie en vooral doorzettingsvermogen zijn zeker wel vereist. Iemand die een goede conditie heeft gebruikt uiteindelijk minder zuurstof, wat op hoogte toch al schaars is. Het wandeltempo is laag. “Pole pole” zul je regelmatig horen. Langzaam aan. Je zult merken dat het langzame tempo ideaal is: je raakt niet snel buiten adem en je hoeft dus ook niet vaak te rusten. Ook kan op deze manier je lichaam langzaam wennen aan de ijlere lucht. Je overbrugt in een aantal dagen een verschil in temperatuur van plus 25 tot min 15 graden, dus kun je je het beste in laagjes kleden. De hoogte en de soms extreme kou tijdens je laatste traject naar de top (’s nachts) maken het beklimmen van de Kilimanjaro tot een echte uitdaging.

Gezondheid
Van degenen die geen grote hoogtes gewend zijn krijgt zeker 70% op de Kilimanjaro in meer of mindere mate met hoogteziekte te maken. Hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het verminderde niveau van zuurstof in de lucht op een toegenomen hoogte. De kans hierop kun je echter verkleinen door langzaam te stijgen, te slapen op een lager niveau dan de hoogte die je overdag hebt bereikt (hoog lopen, laag slapen) en veel water te drinken, zo’n 3 à 4 liter per dag. Door het inbouwen van een acclimatiseringdag daalt het risico op hoogteziekte aanzienlijk.

Er zijn veel verschillende symptomen van hoogteziekte, maar de meest voorkomende zijn: hoofdpijn, lichthoofdigheid, misselijkheid, verminderde eetlust, een prikkelend gevoel in de tenen en vingers en een lichte zwelling van enkels en vingers. Deze milde vormen zijn niet serieus en verdwijnen normaal gesproken weer binnen 48 uur.
Diverse malen per dag wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten met een saturatiemeter en wordt de bloeddruk opgenomen.

De meer ernstige symptomen moeten onmiddellijk behandeld worden, want kunnen anders de dood tot gevolg hebben. De gidsen zijn voldoende getraind deze symptomen te herkennen en zij zullen je verplichten om met een van hen af te dalen.

Men is het niet eens over het gebruik van Diamox als preventiemiddel tegen hoogteziekte.
De bijwerkingen zouden mogelijk erger zijn dan de hoogteziekte zelf. Een opvatting is dat de klachten worden onderdrukt en men ze dus niet meer onderscheidt. De hoogteziekte zou zoveel mogelijk bestreden moeten worden door degelijke acclimatisatie tijdens de expeditie.
Uiteraard is dit het belangrijkste, maar Diamox kan wel een handje helpen. Informeer bij de huisarts naar zijn advies!

Voorbereiding
Start 7-9 maanden (afhankelijk van je conditie) voor de beklimming met trainen en voer het langzaam op tot een maand voor vertrek. Doe het vervolgens wat kalmer aan en gun je lichaam één week voor vertrek rust door te stoppen met trainen. De beste voorbereiding is heel veel wandelen met een goed gevulde rugzak. Bij voorkeur een route met flinke hoogte- en laagte verschillen, zoals in de duinen. Ook is het aan te raden naar de sportschool te gaan voor extra spiertraining. Informeer bij de instructeurs hoe je je het best kunt voorbereiden. Het is ook altijd verstandig bij je huisarts goedkeuring te vragen in verband met je lichamelijke gezondheid. Ben je ook van plan om op safari te gaan, wat uiteraard bij ons geregeld kan worden, beklim dan eerst de Kilimanjaro zodat je nog in goede conditie bent.